With: Cik Yona, Ammar, Yaya & En. Moon...
Shopping Item: Cermin, rak file, tupperware, tuala tangan, blanket, vase, pokok-pokok chomell ...;)
Pic: Cik Yona with Ammar. dia teruja tengok set pinggan, cawan, sudu garfu chomell....Ayah & Ibu....Ammar nak set nie lah.... ;D
Then, ada 'orang' teringin nak makan blueberry cheesecake! ;p..dah lama tak buat sebenarnya! so, jom kawan-kawan kita masak-masak....
KEK KEJU STRAWBERRY
Bahan A [Crust]
200 gm biskut chipsmore
80 gm butter
Cara
1. Biskut dihancurkan.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 160'C selama 10 minit.
Bahan B [Filling ]
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
Bahan C
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
2 s/b tepung jagung
Hiasan
strawberry filling
fresh cream
Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan C kedalam bahan B. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada Bahan A tadi.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 70 minit.
10. Biarkan kek dalam oven beberapa jam.
11. Hiaskan dengan fresh cream dan strawberry filling.
12. Masukkan dalam petisejuk untuk semalaman.
13. Potong gunakan pisau yg telah dipanaskan atas api.
14. Hidangkan
Resepi taken from: Hanieliza.fotopages (mmg best!)
7 comments:
tentu best. harapnya cik lyd dpt buat untuk kita semua
;)
Insyallah......
yummy betul kek itu.
best dapat g ikea sama2 korang :)
Alhamdulillah jadi....dah lama tak buat kan...
haah..best sebab pg reramai & terhibur tgk telatah Ammar ;P
sedappppppppp...tbyg lak kek itu;)- NURUL
hehe..ari tu dpt rasa sepotong kan?..
Insyallah, lain kali akan buat lg yer..
;D
Post a Comment